Szigetelt rendszerek

A turbós szigetelt kémény lényege, hogy az égéstermék egy zárt, hőszigeteléssel és mechanikai védelemmel ellátotott, szerelt jellegű rendszerben távozik a szabadba. Elsősorban ott alkalmazzuk, ahol nincs, vagy nem használható megfelelően a meglévő kémény.

A kémény anyagát tekintve lehet aluminium/aluminium, vagy rozsdamentes/rozsdamentes acél.

Mivel a turbós kazánok zárt égésterűek, így a csöveknek túlnyomásos kivitelűnek kell lenni, amit tokos-gumigyűrűs illesztéssel oldanak meg.

A falhoz rögzítést /max. 3 m.-ként/ a kémény rendszerhez való  bilincsekkel kell megoldani.

A turbós szigetelt rendszer összekapcsolható a koncentrikus rendszerrel, és az egyfalú rendszerrel is.

Ha koncentrikus rendszerhez csatlakoztatjuk a szigetelt kémény rendszert, akkor a szokásos módon alakítsuk ki a belső térben a kéményt, megfelelő ellenőrző idomokkal, rögzítéssel. Mikor a külső térbe érünk, egy speciális légbeszívó idomot használjunk, mely a koncentrikus renszer utolsó eleme, de egyben a szigetelt rendszer első eleme is.

Ha egyfalú rendszerhez csatlakoztatjuk a szigetelt kémény rendszert, akkor a szokásos módon alakítsuk ki a belső térben a kéményt, megfelelő ellenőrző idomokkal, rögzítéssel, majd a szabadba érve váltsunk át szigetelt rendszerre. Itt a légbevezetést külön csövön oldjuk meg.

A turbós szigetelt kémény rendszer csövei nem vághatóak, válasszunk megfelelő méretű csöveket /0.25m, 0.5m, 1.0m/ ! A kémény lezárásához használjunk torkolati kúpot, mely a legkisebb ellenállással tudja az égésterméket a szabadba juttatni!

Az elemek csatlakoztatása előtt az szilikon tömítőgyűrűt semleges szilikonzsírral óvatosan be kell kenni. Az idomok nagyon pontosak, semmilyen nagyobb erőfeszítésbe nem kerül az összeillesztésük, nem tud a gumigyűrű kitüremkedni, mert a szigetelt köpeny pontosan megvezeti az összillesztendő csöveket.

Figyeljünk azonban arra, hogy a kitorkollási pont, és a légbeszívási pont nem egy magasságban vannak, eltérőek nyomásviszonyok, emiatt a kéményünk kedvezőtlen kitorkollásúvá válhat, melyet a kémény méretezésnél vegyünk figyelembe!

A kémény kialakításához az MSZ 845-2012 szabvány tartalmazza az előírásokat. Az elkészült kémény átadásáról gondoskodni kell. A kémény szakvéleményt a területileg illetékes kéményseprő közszolgáltató, vagy a katasztrófa védelem adja ki.

magyar zászló angol zászló
Az oldal sütiket használ. További információ