Egyfalú rendszerek

Gyakori égéstermék elvezetési mód a turbós gázkészülékeknél.  A kémény lényege, hogy külön csövön távozik az égéstermék, és külön csövön érkezik az égéshez szükséges levegő.

Mivel ezen csövek együttes ellenállása kedvezőbb, mint a koncentrikus csöveké, ezért hosszabb rendszereket lehet kivitelezni kisebb keresztmetszettel, béléscsövezés esetén lehet, hogy csak ilyen módon valósítható meg a kémény bélelése.

A turbós egyfalú kémény anyagát tekintve lehet aluminium, vagy rozsdamentes acél. Lehet merev, vagy rozsdamentes acél esetén flexibilis kivitelű.

Mivel a turbós kazánok zárt égésterűek, így a csöveknek túlnyomásos kivitelűnek kell lenni, amit tokos-gumigyűrűs illesztéssel oldanak meg. A flxibilis csöveket csak a függőleges szakaszba szabad beépíteni, a kürtőbe beépített talpas könyök után. A flexibilis kémény csövek szabadon vághatóak.  A flexibilis rozsdamentes acél kémény cső alsó és felső végén kapcsoló idom kerül beépítésre, melyet hőálló szilikon tömítőanyaggal rögzítünk.

A kémény nyomvonalát a lehető legkevesebb iránytöréssel, minden lehetséges esetben függőlegesen, a tető síkja fölé történő kitorkollással kell kialakítani. 

A kémény számos kötelező elemet kell, hogy tartalmazzon.

A készülék utáni legelső idom mindenképpen ellenőrzős kivitelű legyen, ez lehet egyenes ellenőrző, vagy ellenőrzős könyök, vagy T-idom. Minden második iránytörés után szintén kötelező az ellenőrző idom, illetve ha túl hosszú egy szakasz, akkor is. Az égéstermék-elvezető megfelelő számú rögzítése a falhoz, vagy tartóhoz szintén kötelező.

Összefoglalva a kötelező kémény elemeket.

  • Ellenőrző idom
  • Kémény kitorkolló idom
  • Rögzítő elemek

Az turbós egyfalú kémény elemek csatlakoztatása előtt az szilikon tömítőgyűrűt semleges szilikonzsírral óvatosan be kell kenni. A csövek vághatóak, a vágás során keletkezett maradványokat gondosan el kell távolítani, végüket az eredetihez hasonlóan  ívesre kell kialakítani.

Meglévő kémény utólagos bélelésénél a lezárást kürtőfedéllel valósítsuk meg, és a kéménykürtő átszellőzéséről a bekötés magassága alatt rácsos kéményajtó beépítésével gondoskodjunk. A béléscsöveket lássuk el megfelelő számú távtartóval, /max 3.0 m-ként/, a felső pontjukat rögzítsük úgy, hogy a dilatációs mozgást is figyelembe vesszük. E célra speciális bilincset használjunk.

Egyfalú  kémény rendszer esetén, ha idegen téren megyünk át /pl. a fürdőszobából a folyosón levő kéményig/ akár vízszintesen, akár függőlegesen,  a megfelelő mechanikai védelemről, és 90 perces tűzállóságról /pl tűzgátló gipszkarton borítás kiépítésével/ mind az égéstermék ág, mind a levegőág esetén gondoskodni kell.  A levegő ág 2m feletti szakaszát nedvességre érzéketlen hőszigetelő anyaggal kell ellátni, a páralecsapódás elkerülése érdekében.

A kémény kialakításához az MSZ 845-2012 szabvány tartalmazza az előírásokat.

Az elkészült kémény átadásáról gondoskodni kell. A kémény szakvéleményt a területileg illetékes kéményseprő közszolgáltató, vagy a katasztrófa védelem adja ki.

magyar zászló angol zászló
Az oldal sütiket használ. További információ