Cső a csőben rendszerek

A legelterjedtebb égéstermék elvezetési mód a turbós gázkészülékeknél. A kémény anyagát tekintve lehet aluminium/aluminium, vagy rozsdamentes/rozsdamentes kivitelű.

A belső csövön távozik az égéstermék, a külső és belső cső közötti résen, - amit távtartók választanak el egymástól -, pedig érkezik az égéshez szükséges levegő.

Mivel a turbós kazánok zárt égésterűek, így a csöveknek túlnyomásos kivitelűnek kell lenni, amit tokos-gumigyűrűs illesztéssel oldanak meg.

A kémény nyomvonalát a lehető legkevesebb iránytöréssel, minden lehetséges esetben függőlegesen, a tető síkja fölé történő kitorkollással kell kialakítani.

Néhány speciális esetben a parapet /oldalfali/ kivezetés is megengedett, de ebben az esetben mindenképpen konzultáljon a gépész tervezőjével.

A kémény számos kötelező elemet kell, hogy tartalmazzon. A készülék utáni legelső idom mindenképpen ellenőrzős kivitelű legyen, ez lehet egyenes ellenőrző, vagy ellenőrzős könyök, vagy T-idom. Minden második iránytörés után szintén kötelező az ellenőrző idom, illetve ha túl hosszú egy szakasz, akkor is. Az égéstermék-elvezető megfelelő számú rögzítése a falhoz, vagy tartóhoz szintén kötelező. Az elemek csatlakoztatása előtt az szilikon tömítőgyűrűt semleges szilikonzsírral óvatosan be kell kenni.

Összefoglalva a kötelező kémény elemeket.

  • Ellenőrző idom
  • Kémény kitorkolló idom
  • Rögzítő elemek

A csövek vághatóak, a vágás során keletkezett maradványokat mind a belső csőről, mind a külső csőről gondosan el kell távolítani, végüket az eredetihez hasonlóan  ívesre kell kialakítani.

Koncentrikus rendszerrel kezdjük a kémény építést akkor is, ha az égéshez szükséges levegő ellátást meglévő pormentes kéményből kívánjuk megoldani. Ilyenkor a kéményig koncentrikus rendszert, onnan talpas könyök beépítésével szimpla falú rendszert használunk. Pormentes a kémény, ha korábban már kibélelték, vagy kerámia betétes, és a korábbi használat során nem szennyeződött el. Ez korábbi gáztüzelés esetén általában egy sima tisztítás után megvalósul, vegyes tüzelés esetén azonban nem. A szimpla falú rendszer lehet merev, vagy flexibilis kivitelű, attól függően, hogy a kémény tartalmaz-e elhúzást. Szintén koncentrikus rendszerrel kezdhetjük a kémény építést, ha szigetelt kéményt kell építenünk, és égéshez szükséges levegőt átmeneti légbeszívó idommal biztosítjuk. Ilyenkor csak a függőleges szakasz szigetelt kivitelű.

Koncentrikus kémény rendszer esetén /de ez igaz minden égéstermék-elvezetési módra/, ha idegen téren megyünk át /pl. a fürdőszobából a folyosón levő kéményig/ akár vízszintesen, akár függőlegesen,  a megfelelő mechanikai védelemről, és 90 perces tűzállóságról /pl tűzgátló gipszkarton borítás kiépítésével/ gondoskodni kell.

A kémény kialakításához az MSZ 845-2012 szabvány tartalmazza az előírásokat. Az elkészült kémény átadásáról gondoskodni kell. A kémény szakvéleményt a területileg illetékes kéményseprő közszolgáltató, vagy a katasztrófa védelem adja ki.

magyar zászló angol zászló
Az oldal sütiket használ. További információ