Egyfalú rendszerek

Gyakori égéstermék elvezetési mód a kondenzációs gázkészülékeknél.

Ezen kémény lényege, hogy külön csövön távozik az égéstermék, és külön csövön érkezik az égéshez szükséges levegő. Mivel ezen csövek együttes ellenállása kedvezőbb, mint a koncentrikus csöveké, ezért hosszabb rendszereket lehet kivitelezni. Továbbá a keresztmetszet is kisebb, béléscsövezés esetén lehet, hogy csak ilyen módon valósítható meg a kémény bélelése.

A kémény anyagát tekintve lehet pps, vagy rozsdamentes acél. Lehet merev, vagy flexibilis kivitelű.

Mivel a kondenzációs kazánok zárt égésterűek, így a csöveknek túlnyomásos kivitelűnek kell lenni, amit tokos-gumigyűrűs illesztéssel oldanak meg.

A flxibilis csöveket csak a függőleges szakaszba szabad beépíteni, a kürtőbe beépített talpas könyök után. A flexibilis pps csövek 0.5 m-ként vághatóak, apa/anya toldat kialakításúak, merev csővel, vagy bármelyik idommal összeépíthetőek. A flexibilis rozsdamentes acél kémény cső alsó és felső végén kapcsoló idom kerül beépítésre, melyet hőálló szilikon tömítőanyaggal rögzítünk. Az égéstermék savas közeg, ennek a pps és a rozsdamentes acél is megfelelően ellenáll.

A kémény nyomvonalát a lehető legkevesebb iránytöréssel, minden lehetséges esetben függőlegesen, a tető síkja fölé történő kitorkollással kell kialakítani.

A kémény számos kötelező elemet kell, hogy tartalmazzon.

  • A készülék utáni legelső idom mindenképpen ellenőrzős kivitelű legyen, ez lehet egyenes ellenőrző, vagy ellenőrzős könyök, vagy T-idom.
  • Minden második iránytörés után szintén kötelező az ellenőrző idom, illetve ha túl hosszú egy szakasz, akkor szintén.
  • Az égéstermék-elvezető megfelelő számú rögzítése a falhoz, vagy tartóhoz szintén kötelező.

Az elemek csatlakoztatása előtt az epdm tömítőgyűrűt semleges szilikonzsírral óvatosan be kell kenni.

A csövek vághatóak, a vágás során keletkezett maradványokat gondosan el kell távolítani, végüket az eredetihez hasonlóan ívesre kell kialakítani.

Meglévő kémény utólagos bélelésénél a lezárást kürtőfedéllel valósítsuk meg, és a kéménykürtő átszellőzéséről a bekötés magassága alatt rácsos kéményajtó beépítésével gondoskodjunk. A béléscsöveket lássuk el megfelelő számú távtartóval, (max. 3.0 méterenként), a felső pontjukat rögzítsük úgy, hogy a dilatációs mozgást is figyelembe vesszük. E célra speciális bilincset használjunk.

Egyfalú kémény rendszer esetén, ha idegen térbe megyünk át (pl. a fürdőszobából a folyosón levő kéményig) akár vízszintesen, akár függőlegesen, a megfelelő mechanikai védelemről, és 90 perces tűzállóságról (pl tűzgátló gipszkarton borítás kiépítésével) mind az égéstermék ág, mind a levegőág esetén gondoskodni kell.

Figyeljünk azonban arra, hogy ez az előírás csak az idegen térre vonatkozik. A fenti példában csak a folyosóra, ugyanis álmennyezetbe, elburkolt csatornába az összekötő szakaszt nem vezethetjük.

A levegő ág 2m feletti szakaszát nedvességre érzéketlen hőszigetelő anyaggal kell ellátni, a páralecsapódás elkerülése érdekében.

A kémény kialakításához az MSZ 845-2012 szabvány tartalmazza az előírásokat.

Az elkészült kémény átadásáról gondoskodni kell.
A kémény szakvéleményt a területileg illetékes közszolgáltató, vagy a katasztrófa védelem adja ki.

magyar zászló angol zászló
Az oldal sütiket használ. További információ