Cső a csőben rendszerek

A legelterjedtebb égéstermék elvezetési mód a kondenzációs gázkészülékeknél.

A kémény anyagát tekintve lehet pps/aluminium, ahol a belső cső a műanyag, a külső pedig szinterezett aluminium, vagy rozsdamentes/rozsdamentes kivitelű.

A lényeg, hogy a belső csövön távozik az égéstermék, a külső és belső cső közötti résen – amit távtartók választanak el egymástól – pedig érkezik az égéshez szükséges levegő.

Mivel a kondenzációs kazánok zárt égésterűek, így a csöveknek túlnyomásos kivitelűnek kell lenni, amit tokos-gumigyűrűs illesztéssel oldanak meg. Az égéstermék savas közeg, ennek a pps és a rozsdamentes acél is megfelelően ellenáll.

A kémény nyomvonalát a lehető legkevesebb iránytöréssel, minden lehetséges esetben függőlegesen, a tető síkja fölé történő kitorkollással kell kialakítani.

Néhány speciális esetben a parapet (oldalfali) kivezetés is megengedett, de ebben az esetben mindenképpen konzultáljon a gépész tervezőjével.

A kémény számos kötelező elemet kell, hogy tartalmazzon:

  • A készülék utáni legelső idom mindenképpen ellenőrzős kivitelű legyen. Ez lehet egyenes ellenőrző, ellenőrzős könyök, vagy T-idom.
  • Minden második iránytörés után szintén kötelező az ellenőrző idom, illetve ha túl hosszú egy szakasz, akkor szintén.
  • Az égéstermék-elvezető megfelelő számú rögzítése a falhoz, vagy tartóhoz szintén kötelező.

Az elemek csatlakoztatása előtt az epdm tömítőgyűrűt semleges szilikonzsírral óvatosan be kell kenni.

A csövek vághatóak, a vágás során keletkezett maradványokat mind a pps belső csőről, mind az aluminium külső csőről gondosan el kell távolítani, végüket az eredetihez hasonlóan ívesre kell kialakítani.

Koncentrikus rendszerrel kezdjük a kémény építést akkor, ha az égéshez szükséges levegő ellátást meglévő pormentes kéményből kívánjuk megoldani. Ilyenkor a kéményig koncentrikus rendszert, onnan talpas könyök beépítésével szimpla falú rendszert használunk.
Pormentes a kémény, ha korábban már kibélelték, vagy kerámia betétes, és a korábbi használat során nem szennyeződött el.
Ez korábbi gáztüzelés esetén általában egy sima tisztítás után megvalósul, vegyes tüzelés esetén azonban nem.

A szimpla falú rendszer lehet merev, vagy flexibilis kivitelű, attól függően, hogy a kémény tartalmaz-e elhúzást.

Szintén koncentrikus rendszerrel kezdhetjük a kémény építést, ha szigetelt kéményt kell építenünk, és égéshez szükséges levegőt átmeneti légbeszívó idommal biztosítjuk. Ilyenkor csak a függőleges szakasz szigetelt kivitelű.

Koncentrikus kéményrendszer esetén, ha idegen térbe megyünk át (pl. a fürdőszobából a folyosón levő kéményig) akár vízszintesen, akár függőlegesen, a megfelelő mechanikai védelemről, és 90 perces tűzállóságról (pl tűzgátló gipszkarton borítás kiépítésével) gondoskodni kell.
Figyeljünk azonban arra, hogy ez az előírás csak az idegen térre vonatkozik, a fenti példában csak a folyosóra, ugyanis álmennyezetbe, elburkolt csatornába az összekötő szakaszt nem vezethetjük.

A kémény kialakításához az MSZ 845-2012 szabvány tartalmazza az előírásokat.

Az elkészült kémény átadásáról gondoskodni kell.
A kémény szakvéleményt a területileg illetékes közszolgáltató, vagy a katasztrófa védelem adja ki.

magyar zászló angol zászló
Az oldal sütiket használ. További információ