Kéményrendszerek


I. Kondenzációs kémények

Kifejezetten a kondenzációs kazánokhoz tervezett, műanyag égéstermék-elvezető rendszerek, azaz kettő szerepet töltenek be: egyrészt biztosítják a füstgáz elvezetését, másrészt garantálják a levegő-utánpótlást.

      1. Cső a csőben rendszer

A legelterjedtebb kéményrendszer, hiszen nem csak egyszerű, de helytakarékos is. Az egymásban vezetett csövek közül a belsőben távozik a füstgáz, míg az azt körülvevő külső cső biztosítja az égéshez szükséges levegőt. Előnye, hogy belső térben önállóan építhető.

2. Egyfalú rendszer:

Az egyfalú, más néven osztott kéményrendszer esetében külön csövön távozik az égéstermék, egy másikon pedig beáramlik a levegő a szabadból. Az égésterméket elvezető csövet általában a meglévő kéménykürtőbe vezetik.

3. Szigetelt rendszer:

Kiépítése abban az esetben szükséges, ha a meglévő kémény valamilyen okból nem felhasználható. Ebben az esetben a szigetelt rendszerrel egy új, külső szigetelt kéményt kell kialakítani. A szigetelt rendszer alkotóelemei acélból készülnek, így nem csak a szerelése egyszerű, de időjárásálló megoldás is.

      4. Kaszkád rendszer:

Olyan esetekben használandó, amikor több azonos teljesítményű és nyomásosztályú kazánt egy égéstermék-elvezetőbe kell kötni. A kaszkád rendszer előnye, hogy a kazánok összekapcsolásával növekszik a teljesítmény. Elsősorban ipari felhasználása jellemző.

II. Gravitációs kémények és tartozékok

A gravitációs égéstermék-elvezető rendszerek működését a természetes huzat biztosítja. Ez alapján elmondható, hogy a füstgázelvezető rendszeren keresztül kiáramlik az égéstermék és az égéshez szükséges oxigént a helyiségből szívja el vagy a gyártó által engedélyezett esetekben zárt rendszer kialakításánál a szabadból szívja a levegőt. Kiemelten fontos a huzat biztosítása és a kitorkolási szabályok betartása.

  1. Kandalló füstcsövek és idomok:

Vasötvözetből készült összekötő elemek és idomok, melyeket rendszerint kémény összekötő elemként használnak. Névleges hőteljesítménye 50KW, azaz maximálisan 900 fokos vegyes tüzelésű égéstermék-elvezető bekötésére alkalmas.

      2. Alumínium füstcsövek és idomok:

A vonalheggesztett alumínium füstcsövek és idomok alkalmazása elsősorban a régi típusú gázcirkók, gázkazánok és gázkonvektorok bekötése során jellemző.

      3. Egyfalú béléscsövek:

Jellemzően vegyes tüzelésű tüzelőberendezések égéstermék-elvezetőiben alkalmazzák, kizárólag száraz üzemmódban és maximálisan 450 fokon üzemeltethető. A rozsdamentes acélból készült egyfalú béléscsövek a falon kívül vezetett, szigetelt kémények épületen belüli bekötő szakaszainak kiépítésére, valamint meglévő kürtő utólagos bélelésére alkalmas. Kiépítésénél ügyelni kell arra, hogy az iránytöréseket max 30° elhúzással, idomokkal kell megoldani.

      4. Szigetelt kéményrendszerek:

A szigetelt kéményrendszerek előnye, hogy a tüzelőberendezés a vonatkozó szabályok betartása mellett szinte bárhol elhelyezhető, hiszen az égéstermék-elvezető a falon kívül halad: hőszigetelt, önállóan álló, önhordó szerkezetű és utólagosan is beépíthető. Üzemeltetése kizárólag száraz üzemmódban, maximálisa 600 fokon lehetséges.

III. Turbós kémények

Kifejezetten turbós gázkészülékekhez kialakított kéményrendszer, melyben alumínium beépítése kizárólag javítás esetben lehetséges. Miután kiépítésük kizárólag turbós gázkészülékekhez lehetséges, szabályozása is azokkal azonos.

      1. Cső a csőben rendszer:

A legnépszerűbb kéményrendszer, hiszen belső térben önállóan építhető és helytakarékos is. A külső nagyobb cső biztosítja a szabadtéri levegő beáramlását, míg a benne vezetett kisebb csövön távozik a füstgáz.

      2. Egyfalú rendszer:

A turbós tüzelőberendezések zárt égésteréhez szükséges a szabadtéri levegő beáramlását biztosítani. Az egyfalú rendszer esetében az égéstermék elvezetése a meglévő kürtőben, míg a szabadtéri levegő beáramlása pedig egy másik csövön keresztül történik.

      3. Szigetelt rendszer:

Alumíniumból vagy rozsdamentes acélból épített, döntően önhordó, önállóan álló, hőszigetelt rendszer. A két alapanyag a kontaktkorrózió elkerülése érdekében nem keverhető.

IV. Tetőbiztonsági és egyéb termékek

Szakszerű és biztonságos kéményépítéshez szükséges kiegészítők és speciális termékek.

      1. Tetőjárda, kibúvó:

A kémény megközelítéséhez, tisztításához, ellenőrzéséhez szükséges kellékek, amelyekkel a tetőn a biztonságos közlekedés garantálható.

      2. Speciális termékek:

Kéményajtók, toldók, légbevezetők, madárrácsok, kalapok és minden speciális kiegészítő termék, ami a kémény biztonságos üzemeltetéséhez szükséges. Emellett ide tartoznak a biztonságos fűtés garantálásához szükséges szén-monoxid érzékelők is.