Minden, amit a szén-monoxidról tudni akartál

Minden, amit a szén-monoxidról tudni akartál

Egyes gáztüzelésű még a legnagyobb odafigyelés és rendszeres ellenőrzés mellett is veszélyesek lehetnek – nem véletlen, hogy a fűtésszezonban a szén-monoxid (CO) mérgezés a vezető hírek egyike.

Mi is az a szén-monoxid?

A szén-monoxid a földgáz tökéletlen égése során keletkező színtelen, szagtalan, a levegőnél könnyebb gáz, és normál esetben a kéményrendszeren keresztül távozik, nem jut be a lakótérbe. Ez azért is kiemelten fontos, mert belélegzésének kezdeti tünetei annyira enyhék, hogy könnyedén gondolhatjuk, „ezt a kis fejfájást reggelre kialszom”.

Veszélyessége leginkább annak köszönhető, hogy 250-300- szor erősebben kötődik a vér hemoglobinjához, mint az oxigén, azaz jelenléte gyakorlatilag megfojtja a sejteket, akadályozva a szervezetben az oxigénszállítást. Belélegzést követően lassan ürül ki a szervezetből, eközben pedig az oxigénhiány károsíthatja a létfontosságú szerveket. Nagy koncentrációjú belégzése éppen ezért perceken belül halálhoz vezethet.

Mire figyeljünk az egyes berendezéseknél?

A gázkészülékek évtizedes múltra tekintenek vissza – természetesen ma már vannak olyan, amelyek szinte teljesen biztonságosak, de nem árt az óvatosság.

A gázkészülékek „A” típusába tartozik például a gáztűzhely. Jellemzője, hogy égéshez a szoba levegőjét használja és az égéstermék elvezetése sem megoldható – zárt légtérben gyakorlatilag azonnal elkezd emelkedni a CO szint. Ilyen készülékek esetében:

  • ügyeljen a rendszeres szellőztetésre, használat közben kiemelten,
  • ne cserélje fokozott légtömörségűre nyílászáróit!

A „B” típusú gázkészülékek a legveszélyesebb kategória – ide sorolhatóak a nyílt égésterű, kéménybe kötött berendezések. A problémát általában a működési elv ismeretének hiánya okozza. Az égéstermék a kéményen át, a huzat segítségével távozik – a kulcsszó pedig a huzat. Légmentesen záró nyílászárókkal gyakorlatilag megfojtjuk a kéményt, az égéstermék pedig előbb vagy utóbb visszaáramlik az élettérbe. Főleg, ha közben elindítjuk a páraelszívót is.

Ezen készülékeknél kerüljük:

  • gumitömítéses nyílászárók beszerelését,
  • szellőzőnyílások eltakarását,
  • központi porszívó, páraelszívó, kandalló, kályha beszerelését.

Végezetül a „C” típusú gázberendezések azok, ahol az égési folyamat zárt térben zajlik, elzárva a lakótértől. Itt elméletben nem áll fent a visszaáramlás veszélye, de gázberendezésről lévén szó, a tökéletes biztonság érdekében jobb az óvatosság.

Védelem a csendes gyilkossal szemben

A legegyszerűbb, leggyorsabb és legolcsóbb választás egy CO érzékelő. Ez egy apró szerkezet, aminek a beüzemelése, felhelyezése különösebb szakértelmet nem igényel, viszont életet menthet.

Felszerelése akkor is javasolt, ha „hamarosan” tervezi gázberendezéseit biztonságosabbra cserélni.

Egy érzékelő átlagosan 6-15 ezer forint között mozog, többek között annak függvényében, hogy milyen érzékenységű készüléket választunk – és életet menthet.

A CO érzékelőt mindig jól látható helyen helyezzük el, lehetőség szerint a „B” típusú gázkészülékkel egy légtérbe, ha több ilyen készülékünk is van, mindegyik helyiségbe. Az érzékelőt helyezhetjük a plafonra vagy a falra. Amire ügyelni kell, hogy az ajtók és ablakok felső pereme fölé szereljük, de legalább 15 cm-re a plafontól. A plafonra helyezett érzékelők esetén minden oldalfaltól legalább 30 cm távolságban kell felszerelni.

Ha szén-monoxidot mért az érzékelő…

Az érzékenyebb CO érzékelők esetében már a legminimálisabb szén-monoxid mennyiség is megjelenik a kijelzőn. Amíg az érzékelő nem riaszt, nincs okunk pánikra, de ha azt látjuk, hogy CO van a levegőben, azonnal alaposan szellőztessük ki a helyiséget.

Ha az utóbbi órákban használtunk „A” típusú gázberendezést, a minimális mért érték lehet ennek a készüléknek az égésterméke. Szellőztetés után tartsuk szemmel az érzékelőt – ha ismét emelkedni kezd a szén-monoxid szint, és nincs vagy épp nincs használatban „A” típusú berendezésünk, tegyük azt, amit egy riasztás esetén is tennék.

Ha beriaszt az érzékelő…

Első lépésként igyekezzünk nem pánikba esni. Ha a szénmonoxid koncentrációja el is érte a riasztási szintet, a lakásból kijutni még van lehetőségünk. Ha tehetjük, nyissuk az ablakokat és ajtókat, biztosítva a szellőzést, majd azonnal hagyjuk el a lakást.

Biztosítsuk a lakás megfelelő szellőzését, ha a légmozgás kitisztította a levegőt és a riasztó már nem jelez, visszatérhetünk az épületbe. Kapcsoljuk le a gázberendezéseket és azonnal hívjunk szerelőt. A belélegzett szén-monoxid okozta esetleges mérgezés miatt mindenképpen forduljunk orvoshoz, megelőzendő a későbbi problémákat.

magyar zászló angol zászló
Az oldal sütiket használ. További információ