Fűtés ésszerűen: mindent a tüzelőberendezésekről 2. rész

Fűtés ésszerűen: mindent a tüzelőberendezésekről 2. rész

Cikksorozatunk előző részében már foglalkoztunk a napjainkban használt, valamint a jelenleg is kiépíthető gáztüzelésű fűtőberendezésekkel. A gáztüzelés azonban nem az egyetlen lehetséges megoldás. A szilárd tüzelésű rendszerek típustól függően más jellegű komfortot biztosítanak otthona számára.

Ezek a rendszerek sokak szerint más hőérzetet és hangulatot biztosítanak – gondoljunk csak a kandallóra vagy a kályhára. Ez pedig nem ritkán nagymértékben ellensúlyozza az energiaveszteséget, amit a szilárd tüzelésű berendezések használata jelent.

Mi kerül a tűzre…

A szilárd tüzelésű rendszereknek számos típusa létezik a szén- és faalapú tüzelőanyagok, mint a barnaszén, a feketeszén, a brikett, a hasáb, nyesedék, pellet, vagy épp a forgács mellett a vegyes szilárd tüzelésű rendszerben akár szalma vagy mezőgazdasági hulladék is kerülhet a tűzre.

Ez azt is jelenti, hogy egy szilárd tüzelésű rendszer praktikusan kertes házban képzelhető el, hiszen a tél előtt érdemes előre beszerezni a tüzelőt – amit aztán a hónapok során tárolni is kell valahol.

… és mit veszíthet vele?

Fontos tény az is: a szilárd fűtőanyagok sokkal kevésbé hatékonyak. A felhasználás során nem csak az égéstermékkel távozik fel nem használt energia, de gyakran a tüzeléshez használd szilárd anyag sem ég el kellőképpen, ami további veszteséget jelent.

Az 1-3 %-os korom- és pernyeveszteség, valamint az 5-10 %-os rostély- és salakveszteség mellett a szigeteletlen szilárd tüzelésű kazánok úgynevezett sugárzási vesztesége akár további 10 % is lehet.

Ebben az esetben sugárzási veszteség az az energia, amit a felforrósodott kazán ad le környezetének.

Kandalló – az otthon melege

A kandalló melege természetesen komfortos melegséget adhat otthonának, a legtöbben azonban értelemszerűen látható tűzteréért, a karnyújtásnyira lobogó lángok hangulatáért kedvelik. Annak ellenére, hogy elsősorban dekorációs, nem pedig fűtési céllal építik ki, a kandalló is szilárd tüzelésű kazánfajtának minősül.

Környezetbarát meleg pelletfűtéssel

Kifejezetten zöld fűtésnek tekinthető, hiszen a pellet nem más, mint préselt hulladékfa, azaz lényegében biomassza. Ráadásul a pellet kazán kifejezetten gazdaságos megoldás, a pellet fűtőértéke pedig lényegesen jobb, mint például a fáé, hiszen a nedvességtartalma lényegesen alacsonyabb.

Azoknak, akik kifejezetten környezetbarát fűtési rendszert szeretnének kiépíteni, ami egyben gazdaságos is, a pellet kazán megfontolandó választás, hiszen égésterméke nem járul hozzá az üvegházhatáshoz. Megjegyzendő azonban, hogy a tüzelőanyag automatikus adagolásához szükséges egy nagyobb méretű tartály beszerelése is, így elsősorban családi házak esetében ideális választás.

Vegyes tüzelésű kazán

A szilárd tüzelésű kazánok igazi öszvére ez a típus: pellettel és fával éppúgy üzemeltethető, mint szénnel. A fűtőanyag költsége ezeknél a tüzelőberendezéseknél sokkal alacsonyabb, mint a gázfűtés, azonban sajnos működésük nem automatizálható, a tüzelőanyag utánpótlása a tűztér méretétől függően 2-6 óránként manuálisan szükséges.

Faelgázosító kazán – maximális hatékonyság

Ennek a kazántípusnak a titka az, hogy csaknem tökéletes, 90%-os hatásfokú égést biztosít. Fával, barnaszénnel, valamint a kettő keverékével üzemeltethető, melyekből az égés során szinte az összes felhasználható energia felszabadul, így mindössze egy kevés finom hamu marad hátra.

Kifejezetten nagy hatékonyság annak köszönhető, hogy az elsődleges égés során felszabaduló, főleg széndioxidot tartalmazó füstgázt levegővel keverve teszi éghetővé, így minimalizálva a füstgáz formájában távozó energiaveszteséget.


magyar zászló angol zászló
Az oldal sütiket használ. További információ