Fűtés ésszerűen: mindent a tüzelőberendezésekről 1. rész

Fűtés ésszerűen: mindent a tüzelőberendezésekről 1. rész

A fűtési rendszer korszerűsítése, az elavult rendszerek megszüntetése nem csak azért kiemelten fontos, mert törvényileg kötelező, de biztonságos és pénztárcabarát választás is. Ezen a ponton pedig felmerül a kérdés, milyen tüzelőberendezést válasszunk?

A modern fűtési rendszerek tüzelőanyaga lehet folyékony, szilárd vagy gáz halmazállapotú.

Cikksorozatunk célja, hogy bemutassuk a különböző fűtőanyagokat és a hozzájuk kapcsolódó legmodernebb technológiai megoldásokat. Kezdésnek azonban érdemes tisztázni néhány alapfogalmat.

Nyitott vs. zárt égéstér

A nyitott égésterű tüzelőberendezések lényege, hogy az égéshez felhasznált levegőt a telepítés helyiségéből nyeri, azaz annak a helységnek a levegőjét használja fel, ahol a nyílt égésterű készülék elhelyezkedik. Az égéstermék ennél a berendezéstípusnál az égéstermék-elvezetőn, azaz a kéményen keresztül a szabadba távozik. Ezek a berendezések ezzel együtt azonban lényegesen több odafigyelést igényelnek, mint a zárt égésterűek.

Ezzel szemben ugyanis a zárt égésterű berendezések úgy üzemelnek, hogy a levegőellátás, a tűztér és az égéstermék elvezetése a telepítés helyétől légmentesen elzárva történik. A készülék a szabadból nyeri a levegőt és az égésterméket is oda vezeti vissza, függetlenül a szélmozgástól, huzattól és a nyomásviszonyoktól.

Miért érdemes a földgázt választani?

A földgáz könnyen és gyorsan hozzáférhető, a gázellátás pedig garantált – könnyű hozzáférhetősége miatt joggal mondható az egyik legnépszerűbb tüzelőanyagnak, dacára annak, hogy rossz a marketingje. A szén-monoxid mérgezés okozta halálesetek miatt sokan tartanak a gáztüzelésű fűtőrendszerektől, pedig a modern rendszerek teljesen biztonságosak és megbízhatóak.

A szabályozás 2016-os változásai miatt több olyan rendszer is van ma még használatban, amit azonban ettől az évtől beépíteni már tilos. Ilyen a fali gázkazán, más néven cirkó, valamint a turbós kazán. Bár ilyen rendszerek kiépítése ma már nem lehetséges, érdemes szót ejteni róluk, hiszen még évekig használatban lesznek a magyar háztartásokban.

Fali gázkazán: megérett a korszerűsítésre

A cirkó nyílt égésterű, ami fokozott óvatosságot igényel – ilyen berendezés használata esetében fokozott körültekintés szükséges, hogy megelőzzük a szén-monoxid mérgezést. Ezeknek a készülékeknek a hatékonysága elmarad a modernebb berendezésekétől.

Turbós gázkazán: pazarló biztonság

Ez a gáztüzelésű készülék zárt égésterű, azaz használata lényegesen biztonságosabb a fali gázkazánoknál. Az égéshez szükséges levegőt ez a rendszer közvetlenül a szabadból nyeri egy kis ventilátor segítségével.

Ezzel párhuzamosan egy másik csövön távozik az égéstermék, az úgynevezett füstgáz. Ennek a hőmérséklete a távozáskor 150-160 fok is lehet, ami felhasználatlanul távozik, azaz a turbós kazánnal energiát veszítünk.

Kondenzációs kazán: kézzel fogható megtakarítás

A turbós kazánhoz hasonlóan a szabadból szívja az égéshez szükséges levegőt, azonban ez a típus már alkalmas a füstgáz hőjének hasznosítására is. A távozó füstgáz lehűtésével kicsapódik a vízgőz. Az így felszabaduló energia felhasználható a fűtés során, a távozó füstgáz hője pedig jelentősen alacsonyabb, mint a turbós kazán esetében, alig 45-50 fok.

A kondenzációs kazán a legmodernebb szabványoknak is teljes mértékben megfelel, így ideális választás a fűtés korszerűsítésére – ami az esetek többségében a kéményrendszer utólagos bélelését is megköveteli.

magyar zászló angol zászló
Az oldal sütiket használ. További információ