Égéstermék-elvezető rendszer gáztömörségi vizsgálat

Égéstermék-elvezető rendszer gáztömörségi vizsgálat

Miért fontos?

Cégünk 2015 óta végzi az  égéstermék-elvezető rendszerek gáztömörség vizsgálatát,köztük a kondenzációs kazánokét is, amelynek lényege, hogy az elkészült rendszer biztonságos füstgáz elvezetését ellenőrizze és kizárja az esetleges hibákat avagy megfelelő javításokra sarkallja a kivitelezőket.

Hogy történik?
Egy speciális műszer segítségével (Wöhler DP94) végezzük el a gáztömörségi vizsgálatot. Első lépésként a kondenzációs kazán fölötti ellenőrző/tisztító nyílást nyitjuk ki, majd belehelyezzük a fent említett műszer egyik labdáját, amelyet felpumpálunk annyira, hogy az elzárja a járatot. Miután ezzel megvagyunk a tetőn lévő kivezetés következik. A tetőn megkeressük a kondenzációs kazánhoz tartozó égéstermék-elvezető rendszer végelemét és eltávolítjuk róla a labda útjába álló alkatrészeket(pl. lombrács), majd a kivezető csőbe helyezzük a labdát. Ha ezzel kész vagyunk, akkor ezt is felpumpáljuk hasonlóan, mint a kazán fölötti tisztítónyílás esetében. Ezután bekapcsoljuk a mérőműszert, amely elvét tekintve hasonlóan működik,mint egy kompresszor, ezáltal 200 Pa nyomással levegőt fúj a lezárt szakaszba és elvégzi a szivárgási érték meghatározását, amely a vonatkozó szabvány által meghatározott mértéket nem lépheti túl.

Megengedett mért értékek:

  • 60 mm-es rendszernél 1 m-re számolva 0.067 l/min
  • 80 mm-es rendszernél 1 m-re számolva 0.09 l/min
  • 100 mm-es rendszernél 1 m-re számolva 0.113 l/min

Amennyiben a megengedett érték feletti számot kapunk, kivitelező jelenlétében felmérjük a hiba forrását, amelyet követően a kivitelező a javítást elvégzi. Ha az ez utáni mért érték megfelel a megengedett értéknek, kitöltjük a jegyzőkönyvet, amely csak önellenőrzésre szolgál, a kémény átadásához az illetékes szerv saját nyilatkozata szükséges.

Milyen esetekben igényeljük ezt a szolgáltatást?

Ezen szolgáltatás elsősorban a kivitelezőknek fontos, hiszen ellenőrizni tudják saját munkájukat. Ha a kémény átadása még nem történt meg, akkor hasznos lehet, ha az illetékes szerv előtt újra megvizsgáljuk az égéstermék elvezető tömörségét az esetleges hibák kizárása érdekében. Ezen felül fontos lehet még, ha bármely hibát vagy rendellenes működést észlelünk a kondenzációs kazánunk esetében.

Mi az előnye?

Előnye, hogy bizonyos hibák javítása nem igényel újabb bontást, ezáltal megkímélve a megrendelőt az újabb por és piszok kialakulásától a lakásban. Ezen felül a megrendelő megbizonyosodhat arról, hogy a kivitelezők jól működő és biztonságos égéstermék-elvezető rendszert telepítettek.

Amennyiben érdekli ezen szolgáltatásunk, keresse fel kollégáinkat az adott elérhetőségeken időpont egyeztetéssel és a szolgáltatás díjával kapcsolatban:

Balla Attila: Budapest pesti területei: 06/30-381-8211

Raczko Dániel: Budapest budai területei: 06/30-254-2602

A szolgáltatás igénybe vehető az ország egész területén előzetes egyeztetés alapján.


magyar zászló angol zászló
Az oldal sütiket használ. További információ