Gravitációs kémények

Gravitációs kémény használatával is biztonságos körülményeket biztosíthat otthonában. Hazánkban évente több, mint 400 alkalommal riasztják a katasztrófavédelmet szén-monoxid mérgezés gyanús esetekhez, ezért érdemes minél hamarabb gondoskodni a balesetek megelőzéséről. 

Hogyan működik a gravitációs kémény?

A biztonságos, szakemberek által épített és ellenőrzött gravitációs kémény megfelelően gondoskodik az égéstermék szabadba vezetéséről. A fizika törvényei alapján a meleg levegő kisebb sűrűségű, mint a hideg levegő, és éppen ennek köszönhetően áramlik felfelé. A gravitációs kémény feladata, hogy az irányított áramlást megvalósítsa és kezelje.       

A gravitációs kémény működésével kapcsolatban az egyik legfontosabb alapelv, hogy nélkülözhetetlen a levegő utánpótlása, szakmai nyelven a kémény áramkör megteremtése. Mivel a kéményen keresztül égéstermék távozik a kinti légkörbe, ezért a helyére levegő utánpótlás szükséges. A gravitációs kémény igényli a szakszerű, professzionális levegő bevezetés kialakítását, amely a biztonságos működés alapját jelenti. A kéményekhez szigetelt rendszerek is tökéletesen használhatók. Az égéshez szükséges levegő beáramlás mértékét, és az igényelt levegő mennyiségét a kémény huzata határozza meg.

Hogyan előzhető meg a szén-monoxid mérgezés?

  • Célszerű minden esetben légbevezető elem beszereléséről és a szakszerű karbantartásról gondoskodni. A légbevezető elem biztosítja a gravitációs kémény számára nélkülözhetetlen oxigén utánpótlást. Gyakran előforduló eset, hogy a fokozott légzárású nyílászárók beépítését követően már nincs elegendő oxigén az égéshez. A légbevezető elem ilyen esetekben is tökéletes megoldást nyújt a gravitációs kémény számára.

  • Soha ne működtessen elszívóberendezést a gravitációs kémény légterében és helyiségében. Ha a kémény huzatnak van kitéve, abban az esetben nem képes a szagelszívó magas teljesítményével felvenni a versenyt. Az elszívóberendezés és a gravitációs kémény egy légtérben történő használata az égéstermék kéménybe való visszaáramlása miatt színtelen, szagtalan és halálos szén-monoxid mérgezéshez vezet. A szén-monoxid már kisebb koncentrációban is halálos veszéllyel fenyeget, ezért érdemes fokozott figyelmet fordítani a biztonságra.

  • Használjon szén-monoxid érzékelőt a nap 24 órájában. Az egyszerűen beszerezhető és felszerelhető érzékelők folyamatosan figyelik a levegő szén-monoxid szintjét. Ha a szén-monoxid szint átlépi a legkisebb megengedett értéket, abban az esetben az érzékelő azonnal riasztja a lakókat, és megóvhatók az emberi életek. 

Huzatcsökkentő és huzatnövelő tényezők gravitációs kémény esetén

A gravitációs kémény működését sok tényező befolyásolja, azonban célszerű megismerni a legfontosabbakat közülük. 

Huzatcsökkentő tényezőnek számítanak az olyan alaki ellenállások, mint a könyökök és elhúzások. A nagyobb felületi érdesség és a nagyobb levegő-bevezetési ellenállások szintén a huzat csökkenését eredményezik. 

A huzatnövelő tényezők között megtalálható a magasabb égéstermék hőmérséklet, azaz a nagyobb mértékű fajsúlykülönbség, a hosszabb kémény miatt nagyobb a légnyomáskülönbség, amely szintén a huzatot növeli.     

Az összekötő szakaszok kiépítése és a tüzelőberendezés kéményeinek bélelése folyamán az egyfalú béléscsövek és idomok nyújtanak hatékony segítséget.

A gravitációs kémény működését értelemszerűen még számos további hatás megváltoztathatja. Az időjárási körülmények, a földrajzi elhelyezkedés és az adott környezeti hőmérséklet egyaránt hatással vannak a kémények működésére.  

A gravitációs kémények kiemelten igénylik az időszakonkénti ellenőrzést és felülvizsgálatot, melyet sok esetben a tulajdonosnak kell megrendelni.

magyar zászló angol zászló
Az oldal sütiket használ. További információ