Önnél is csengetett a kéményseprő?

Cikkünkben bemutatjuk, hogy a kéményseprők mit ellenőrizhetnek, és probléma esetén mi a megoldás ezek kijavítására.

2015-től az alábbi feladatokat is a kéményseprő-ipari közszolgáltató végzi:

Az összekötő elemek (füstcsövezések) ellenőrzése, szükség szerinti tisztítása.

A füstcső, amely eddig nem esett ellenőrzés alá, az égéstermék elvezetésének része. A rossz állapotú vagy nem átjárható füstcső szén-monoxid visszaáramlást okozhat.
Az ellenőrzés a füstcső tisztítónyílásán át, ennek hiányában a füstcső szétszerelésével és ellenőrzés utáni visszaszerelésével elvégezhető. Ez némi kosszal járhat.

Milyen készülékeknél van leggyakrabban hiba?
Főleg a nyílt égésterű (pl.Fég C18,C24, Junkers Euroline, stb) kombi fali kazánoknál, vízmelegítőknél és konvektoroknál.

Mi a megoldás?
A füstcsőnek teljes hosszában vonalhegesztettnek kell lennie, és tartalmaznia kell egy ellenőrző/tisztító nyílást. Fontos a megfelelő anyag kiválasztása. Amennyiben a kémény kürtő alumíniummal van kibélelve, akkor alumíniumnak, ha korrózióálló acéllal vagy Furánflex-szel, akkor korrózióálló acélnak kell lennie az összekötő füstcsőnek is.


A tüzelőberendezés biztonságos működéséhez szükséges levegő-utánpótlás ellenőrzése

A szén-monoxid mérgezések legfőbb oka a lakás levegő utánpótlásának elégtelensége és a kémény biztonságos működéséhez szükséges nyomásviszonyok megváltozása. A kéményseprő ellenőrzi, hogy a nyílászárók fokozott zárodásúak-e, szükség esetén van-e megfelelő légbevezetés,vannak-e a lakásban az égéstermék elvezetést hátrányosan befolyásolni képes eszközök.

Hol lehet a hiba?
Legtöbbször a fokozott záródású műanyag nyílászárók miatt lehet probléma, hiszen ezek az ablakok nem engednek be szinte semmilyen friss levegőt, ami a nyílt égésterű, ezáltal a helyiség levegőjét használó készülékekhez szükséges.

Mi a megoldás?
Minden esetben szükséges egy hő- és áramlástechnikai méretezés, hogy kiderüljön mennyi levegő utánpótlásra van szüksége a készülékünknek. Ennek tudatában választhatunk ablakba telepíthető résszellőzőt vagy falba építhető légbeeresztőt.

A gáztüzelő-berendezések üzemeltetése során keletkezett égéstermék paraméterei közül a szén-monoxid tartalmának ellenőrzése, valamint gáztüzelő-berendezés esetében a műszaki-biztonsági felülvizsgálat meglétének ellenőrzése
A kéményseprő kalibrált műszerrel négy évente, a füstcsövön található mérőnyíláson keresztül ellenőrzi az égéstermék szén-monoxid tartalmát. Mérőnyílás hiányában a kéményseprő fúróval alakít ki lyukat a füstcsövön. A mérés eredményéről a felragasztott matrica és a tanúsítvány szolgál információval.

forrás: kemenysepro.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.